Tips

Een aantal tips voor het maken van de midibaal.
Let erop dat de wiers niet te groot is. De pers heeft maar een pickup van 1 m, daarom is het van belang dat de wiers niet breder is dan 80 cm. Door een mooie egale wiers vormt zich ook een mooiere baal.
Conservering:
Het luchtdicht afsluiten van de baal door middel van wikkelfolie is een essentieel onderdeel voor de conservering van uw product. Melkzuurbacterieën kunnen overleven in een zuurstofloze omgeving en doen de ph (zuurtegraad) dalen. Dit proces zorgt er voor dat de schadelijke bacterieën, gisten en schimmels de kuil niet kunnen bederven, conservering genaamd.
Om deze conservering zo goed en snel mogelijk te laten verlopen zijn er tijdens het proces van maaien tot balen enkele zaken van belang;
  • De dagen voorafgaand aan het maaien dient het zonnig te zijn. Zonlicht levert suikers welke voedsel zijn voor de melkzuur bacterieën en tevens het gras smakelijker maken.
  • Het product dat in de baal gaat dient egaal te zijn gedroogd. Natte plukken in het gewas zijn later een bron van schimmels en bacterieën welke de broei van de baal bevorderen (schimmel en verrotting veroorzaken).
  • Voorkom beschadigingen aan folie tijdens transport ,ook ongedierte, katten en spelende kinderen op de pakken ,of pikkende vogels zijn vaak oorzaken van broei en schimmels in de pakken door de beschadingen die onstaan in de folie.
  • Bij foliebeschadiging dienen de gaten direct te worden dichtgeplakt met kuiltape.
Hieronder nog enkele sites waarop u informatie kunt vinden over de processen en de conserveringen:

http://www.hartog-lucerne.nl/kennisbank/weidebeheer/kuil

http://www.kenuwkuil.nl/sites/kuilkenner/kuiltips.html

http://www.kenuwkuil.nl/sites/kuilkenner/conservering.html